Princip „ne znamená ne“ v kontextu trestního práva

Dne 1. 1. 2025 nabude účinnosti zákon č. 166/2024 Sb., kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, který se dotkne zejména definice trestného činu znásilnění. V současné podobě definice trestného činu znásilnění je ze strany pachatele nutná existence násilí, pohrůžka násilí, pohrůžka jiné těžké újmy či zneužití bezbrannosti oběti, jedná se tedy o silou vynucený pohlavní styk. Tento koncept pojetí trestného činu znásilnění bude novelou změněn, a to na nesouhlasný pohlavní styk, tedy princip „ne znamená ne“.
Uvedený nesouhlas oběť nebude muset učinit verbálně, nicméně postačí, pokud oběť nesouhlas s pohlavním stykem projeví např. gestem, pláčem či obrannou pozicí. Trestný čin znásilnění podle novely bude zahrnovat pouze soulož a penetrační činy. Ve vztahu k méně závažným sexuálním praktikám je nutné zmínit, že tyto budou podřazeny pod nový trestný čin, a to sexuální útok. Trestní sazba ve vztahu k trestnému činu znásilnění bude činit dva až deset let, v případě spáchání trestného činu znásilnění se zbraní bude trestní sazba vyšší, a to tři až dvanáct let. Uvedená zvýšená trestní sazba bude taktéž aplikována, pokud znásilnění bude spácháno na dítěti, na těhotné ženě nebo pokud pachatel takovým činem způsobí těhotenství ženy, či bude spácháno hromadné znásilnění.
Novela trestního zákoníku se dále zabývá sexuálními praktikami s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by ty praktiky ve vztahu k dětem do dvanácti let měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv mírněji za trestné pohlavní zneužití.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Print